Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Η Start Up διαδικασία δημιουργίας «ενημερωμένου καταναλωτή/χρήστη» και το Inbound Marketing

 

 




















ADVANCED START UP CONCEPTS


Η Start Up διαδικασία δημιουργίας «ενημερωμένου καταναλωτή/χρήστη» και το Inbound Marketing


Από το 2009, το νέο ρεύμα του Inbound Marketing θέτει, προδιαγραφές, για τη δημιουργία εξειδικευμένων τεχνικών marketing που δεν δημιουργούν πλέον αμυντικούς μηχανισμούς στους καταναλωτές λόγω άγνοιας ή κακής ενημέρωσης αλλά τους οδηγούν μέσα από κατάλληλους τρόπους και ενημέρωση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ακριβώς επιθυμούν και στο τέλος θα επιλέξουν.
Η εφαρμογή του Inbound Marketing αφορά τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Για τους καταναλωτές το όφελος βρίσκεται καθαρά στην ποιότητα και την ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καταναλωτής κρίνει πλέον την αξιοπιστία της επιχείρησης από το περιεχόμενο της πληροφόρησης που του δίνει, δεδομένου ότι ένας καταναλωτής δέχεται χιλιάδες μηνύματα μέσα στην ημέρα, Οπότε ο καταναλωτής το εκτιμά όταν η πληροφόρηση και τα μηνύματα αυτά δεν του είναι άχρηστα, αλλά  αφορούν προϊόντα και υπηρεσίες, κατάλληλα να καλύψουν τις ανάγκες του.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το κέρδος έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορούν να απευθύνονται πλέον σε καταναλωτές, που εφόσον πληροφορηθούν σωστά, θα δείξουν ενδιαφέρον στο αγαθό που προσφέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος είναι πολλαπλό και έχει να κάνει όχι με χρηματικό μόνο, αλλά και το κόστος του χρόνου που απαιτείται στην προσέλκυση των πελατών, στην μείωση του κόστους διαφήμισης, στην αξιοπιστία του brand-name, αλλά και στο loyalty των ενημερωμένων καταναλωτών.



Tο Inbound Marketing στηρίζεται σε μια ολιστική επιχειρηματική θεώρηση που είναι η ακόλουθη:
Μία επιχείρηση πρέπει να ξεκινάει πάντα με βασικό στόχο την ικανοποίηση των αναγκών που έχουν οι πελάτες που αποτελούν το κοινό – στόχο της επιχείρησης. Αυτούς δηλαδή στους οποίους η επιχείρηση μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στην καθημερινότητά τους, μέσα από αυτά που προσφέρει. Η επιχείρηση οφείλει να βρει τον καλύτερο τρόπο να ενημερώσει όσο και να «επιμορφώσει»  σωστά τους καταναλωτές της.

Η επικοινωνιακή στοχοθέτηση της επιχείρησης πρέπει να έχει ως στόχο την προσέγγιση αυτών των πελατών και μόνο. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να ενημερώνει σωστά, να βοηθάει πρακτικά και να δίνει με ευκολία στους καταναλωτές να καταλάβουν οι ίδιοι για ποιους λόγους τα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι  κατάλληλα για αυτούς.



Η πεπαλαιωμένη τεχνική του πιεστικού κυνηγητού-διαφήμισης αλλά και του ανελέητου βομβαρδισμού των καταναλωτών με διαφημίσεις ή και άσκοπα μηνύματα, με την ελπίδα ότι κάποιο από αυτά θα «ψαρέψει» τυχαία πλεάτη (η λιγική της αρπαχτής), παροπλίζεται ως ξεπερασμένη και αποτυχημένη τακτική του παρελθόντος.

 Μια καινούργια επιστήμη και τεχνική αναδύεται όπου οι καταναλωτές ενημερώνονται και στη συνέχεια επιλέγουν. Η Νέα αυτή τάση επιβλήθηκε τόσο από την ταχύτητα μεταφοράς της πληροφορίας σε σχέση με την αυξημένη δυνατότητα πρόσβασης, όσο και από τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς της συνδιασμένα με την απεξάρτηση του καταναλωτή απο τον "άκρατο καταναλωτισμό".

Κυρίαρχα το  Inbound Marketing χρησιμοποιεί τόσο online εργαλεία, website, κοινωνικά δίκτυα, email marketing, όσο και offline, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει και η «ζωντανή ενημέρωση» με ομιλίες, σεμινάρια κ.α.

Η
Start Up  επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει από την αρχή που απευθύνεται και κυρίαρχα να γνωρίζει πως απευθύνεται.



Από το σύνολο της αγοράς εξετάζουμε σε ποιους καταναλωτές έχουμε σαν επιχείρηση να δώσουμε κάτι και τι ακριβώς είναι αυτό σε σχέση με τις επιθυμίες τους και τις ανάγκες τους(που σημαίνει ότι έχουμε κάνει το homework μας; Στους καταναλωτές αυτούς, το κάθε προϊόν μας ποιες ανάγκες έρχεται να ικανοποιήσει ακριβώς και με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό το γνωρίζει αυτό ο καταναλωτής ;

Τους καταναλωτές  τους σεβόμαστε και οφείλουμε να φροντίζουμε και τους προσφέρουμε ουσιαστικό ανανεωμένο, ποιοτικό περιεχόμενο ενημέρωσης, κάνοντας χρήση όλων των μέσων που έχουμε στην διάθεση μας δηλαδή είτε μέσα από το web, είτε μέσα από ομιλίες,  άρθρα κλπ. Το περιεχόμενο δε της ενημέρωσης πρέπει να προσφέρει μία σημαντική αξία στους καταναλωτές που απευθυνόμαστε, αλλά και να αντικατοπτρίζει την ποιότητα και τα οφέλη που θα έχει ο καταναλωτής εφόσον μας επιλέξει.

Προφανώς αυτό σημαίνει ότι τόσο εμείς όσο και ολόκληρη η ομάδα μας είναι σωστά κατηρτισμένη και απόλυτα προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία σωστή σχέση εμπιστοσύνης των υποψηφίων πελατών προς την επιχείρησή μας.



 Σκοπός του Inbound Marketing και σκοπός της επιχείρησης μας με απλά λόγια είναι ο κάθε υποψήφιος πελάτης μας να έχει την σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση ώστε μόνος του να  συνειδητοποιεί ότι για τη συγκεκριμένη ανάγκη του φέρουμε αποκλειστικά την ευθύνη να είμαστε οι κατάλληλοι για να την καλύψουμε.

Όταν λοιπόν ο καταναλωτής /χρήστης θα αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά/χρήση που θα του λύσει τη συγκεκριμένη ανάγκη,  την ώρα της ελεύθερης επιλογής του εκείνο που επιδιώκουμε με το Inbound Marketing  είναι να αυξήσουμε τις πιθανότητες να απευθυνθεί σε μας. Όχι γιατί τον πείσαμε, όχι γιατί του κάναμε «πλύση εγκεφάλου», αλλά γιατί εκτίμησε την ενημέρωση, την θέση μας, την σωστή και ουσιαστική επιμόρφωση, τον σεβασμό μας στον τρόπο επιλογής του και την σοβαρότητα και υπευθυνότητα μας απέναντι στο προιόν/υπηρεσία μας και στον ίδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: