Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤΟΥ 2014 ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ


ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΤΟΥ 2014 ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ



1.ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ: Το 2014 πλέον οι τίτλοι σπουδών δεν είναι συναφείς προς την εργασία. Πρόσφατη έρευνα στην Ελλάδα δείχνει ότι το 68% των πτυχιούχων και διπλωματούχων οποιουδήποτε επιστημονικού κλάδου δεν έχουν την δυνατότητα ή την ευκαιρία να απασχοληθούν εργασιακά στο αντικείμενο των σπουδών τους. 

 2.ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ: Αντίστοιχα με τους αρχικούς τίτλους σπουδών, και η μεταπτυχιακή εξειδίκευση δεν κατοχυρώνει εργασιακή απασχόληση στον τομέα επιστημονικής εξειδίκευσης. 

 3.ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ: «Παραδοσιακά» πτυχία όπως Πολυτεχνείου, Ιατρικής, Νομικής Οικονομικών, Στρατιωτικών σχολών κλπ. καθώς και οι αντίστοιχες μετεκπαιδεύσεις και άτομα με σημαντική πείρα και έργο στο επιστημονικό τους αντικείμενο αντιμετωπίζουν ή την απώλεια της θέσης τους ή εφόσον την έχασαν την απασχόληση τους σε άλλους τομείς ή αν υπάρχει απασχόληση και παραμένουν στον τομέα τους αυτή να προϋποθέτει αμοιβές ασύμβατες με τα προσόντα, την πείρα και την προσφορά του εργαζόμενου. 

 4.ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Ο όρος εργασιακή ασφάλεια καταργήθηκε σταδιακά τα 4 τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να καταργείται όπου υπάρχει ακόμα και αυτό δεν είναι Ελληνικό αλλά διεθνές μοντέλο. Η κατάργηση της Εργασιακής Ασφάλειας φέρνει και την κατάργηση της Ασφαλιστικής κατοχύρωσης αφού το Ασφαλιστικό μοντέλο κατέρρευσε στην ουσία του μιας και η φόρμουλα ανταποδοτικότητας δεν μπορεί να λειτουργήσει με 28% ανεργία. 

 5.ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ: Όλα τα παραπάνω βασίσθηκαν για πολλές δεκαετίες στο προϋπάρχων εργασιακό μοντέλο «χρόνος έναντι αμοιβής». Το νέο εργασιακό μοντέλο είναι «αμοιβή βάση παραγωγικότητας». Επίσης το προϋπάρχων μοντέλο στηρίχτηκε στην «εξηρτημένη-υπαλληλική μορφή εργασίας» ενώ το νέο μοντέλο προαπαιτεί ανεξάρτητη εργασιακή σχέση ή έστω ελάχιστα καθορισμένη εξάρτιση. 

 6.ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΊΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ Η τεράστια προσφορά «εργατικών χεριών» συνδυασμένη με την τεράστια μείωση ζήτησης εργασίας καθόρισαν την αμοιβή σε πολύ χαμηλά επίπεδα πλέον και αυτό μείωσε δραστικά την αγοραστική αξία της αμοιβής.

 7.ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΟΔΩΝ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Η μείωση της αγοραστικής αξίας της αμοιβής συνοδεύτηκε από υποχρεωτική αύξηση εξόδων όπως υπερφορολόγηση, χαράτσια, κλπ ενώ ταυτόχρονα και οι εναπομείναντες με εισόδημα λόγω της δραστικής μείωσης του βρίσκονται σε αναζήτηση αναπλήρωσης εισοδήματος.

 

Οι παραπάνω 7 συνοπτικά παρουσιαζόμενοι παράγοντες καθορίζουν και οριοθετούν την ανάγκη για Νέα Επιχειρηματική δραστηριότητα.

 Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικό μονόδρομο για το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων καθόσον τα παραπάνω δεν πρόκειται να αλλάξουν και αν αλλάξουν δεν θα είναι κατά κανένα τρόπο οι αλλαγές προς τα προϋπάρχοντα καθεστώτα και συνθήκες.



Οι εργαζόμενοι χρειάσθηκαν 4 χρόνια για να αντιδράσουν (Στάδιο Αντίδρασης). Παρέμειναν και παραμένουν οργισμένοι για αυτές τις ραγδαίες μεταβολές (Στάδιο Οργής). Χρειάσθηκαν το 2013 που παγιώθηκαν όλα αυτά για να υπάρξει η αποδοχή της νέας πραγματικότητας (Στάδιο Αποδοχής). Και χρονικά είμαστε πλέον στο 2014 που είναι το σημείο της αντιμετώπισης( Στάδιο Αντιμετώπισης).

 Χρονικά λοιπόν αλλά και εργασιακά ωρίμασαν οι συνθήκες που κάθε εργαζόμενο άτομο ανεξάρτητα σπουδών, ηλικίας, φύλου, εμπειριών και κατάρτισης αναγκαστικά στρέφεται προς μια ΝΕΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.



Υπάρχουν πλέον πολλές προτάσεις για την απασχόληση και κάθε μια έχει θετικά και αρνητικά. Οι λιγότερες προτάσεις βρίσκονται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, κάποιες βρίσκονται στον δευτερογενή τομέα και οι περισσότερες συναντώνται στον τριτογενή τομέα παραγωγής.


 ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

 1.ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Οι προτάσεις που καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να κρίνει για να αποφασίσει την είσοδο του σε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει υποχρεωτικά να είναι προϊόν παραμετροποιημένης έρευνας. Η πλήρης ενημέρωση γίνεται θέμα θεμελιώδους σημασίας. Το σημαντικότερο όλων σε οποιαδήποτε Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η πλήρης, σωστή πρακτική εκπαίδευση και εξειδίκευση. Εκπαίδευση και εξειδίκευση σημαίνει απαραίτητα τον καθορισμό πλήρους συστήματος βαθμονόμησης των αποτελεσμάτων κάθε χρονικής στιγμής που επενδύει ο ενδιαφερόμενος.

 2. ΑΝΑΓΚΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Η κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα υπόκειται στα νέα πρότυπα και κυρίως στην ριζική μεταβολή των τρόπων προώθησης και διανομής αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό αποτελεί την ειδοποιώ διαφορά ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα του χθες με ότι συμβαίνει σήμερα. Αν αυτό δεν ληφθεί υπόψη από το στήσιμο της νέας επιχειρηματικότητας και δεν διαπνέει ολόκληρη την λειτουργία και την στοχοθέτηση, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ανύπαρκτες.

 3.ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Τα καινούργια επιχειρηματικά δεδομένα συνδυασμένα με την ταχύτητα και τον όγκο ενημέρωσης οδήγησαν απρόσμενα στο Πλατωνικό « Επιχειρείν με ήθος». Οι εποχές των «αρπαχτών» και των αρπακτικών παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Ο μέσος άνθρωπος δεν κοροϊδεύεται, δεν παραπλανάται, δεν πείθεται και δεν παρασύρεται. 

 4. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ – ΕΞΕΛΙΞΗ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ο μέσος άνθρωπος ζητά ότι όλοι εμείς. Η Νέα Επιχειρηματική δραστηριότητα είναι υποχρεωμένη να παρέχει συνεχή έρευνα σε όλα τα επίπεδα, να εξελίσσεται συνεχώς και να αντιλαμβάνεται ανάγκες, διαφορές και αλλαγή δεδομένων ώστε να προσαρμόζεται συνέχεια. Τέλος την εποχή της απόλυτης και άμεσης πληροφόρησης η Νέα επιχειρηματικότητα υποχρεούται να εξασφαλίζει και να διασφαλίζει μέσω έγκυρων πιστοποιήσεων κάθε τι που απευθύνει προς το κοινό της. 

 5.ΤΙΜΗ Το τελικό και σημαντικό crash test όλων των παραπάνω είναι η τιμή ή αν κάποιοι το προτιμούν η σχέση του δείκτη τιμής/απόδοσης. Το φτηνιάρικο δεν είναι αποδεκτή λύση και μάλιστα σε περιόδους ύφεσης. Το «φτηνιάρικο» έχει ένα πολύ περιορισμένο κοινό αποδεκτών. Το ποιοτικά και ποσοτικά σωστό σε φθηνή τιμή ή με μεγάλο δείκτη τιμής προς απόδοση είναι αυτό που εκτιμά ο σημερινός μέσος άνθρωπος.



 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 Α. Η νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Start Up) αποτελεί υπό τις σημερινές συνθήκες μια πραγματική και ουσιαστική διέξοδο για πάρα πολλούς. Ευνοείται από τις διαμορφωμένες δυσμενείς συνθήκες και δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι αντίστοιχο ή ισοδύναμο στις επιλογές των ενδιαφερομένων.

 Β. Η νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Start Up) διέπεται από κανόνες και προαπαιτήσεις με προεξάρχουσες εκείνες της ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ, ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ.

 Γ. Το κυρίαρχο στοιχείο και προαπαιτούμενο για την Νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Start Up) είναι 1. η δυνατότητα αντίληψης μας στις ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ και κυρίως 2. η δυνατότητα προσαρμοστικότητας μας σε αυτές.

 Δ. Προφανώς ενώ οι συνθήκες, οι αλλαγές και οι καταστάσεις είναι κοινές για όλους μας δεν σημαίνει ότι ΟΛΟΙ θα προσπαθήσουν μια Νέα Επιχειρηματική Δραστηριότητα (Start Up). Θα το πράξουν εκείνοι που θέλουν, μπορούν μα κυρίως εκείνοι που είναι «εκπαιδεύσιμοι» αλλά και απόλυτα διατεθειμένοι να αλλάξουν την κατάσταση που τους επιβλήθηκε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: